Foto Club Iris

From the blog

Maak kennis met de Lytro Illum – de eerste professionele lichtveldcamera

De eerste generatie lichtveldcamera van Lytro wist menig fotograaf tegelijk te verbazen en kritisch naar fotografie te laten kijken. De originele Lytro was namelijk niet meer dan een leuk speeltje, maar scheen wel licht op de mogelijke toekomst van fotografie.

Een logisch vervolg op de originele Lytro is de Lytro Illum, de eerste professionele lichtveldcamera. Voor een prijs van (omgerekend) ongeveer 1200 euro kun je een Lytro Illum bestellen en je dus nooit meer zorgen maken over het maken van onscherpe foto’s en fotograferen vanuit een verkeerd perspectief.

Lichtveld fotografie

Lytro camera’s staan bekend om het feit dat ze gebruik maken van een unieke en nieuwe technologie om foto’s te maken. In plaats van een standaard camera die gebruik maakt van pixels en dus lichtpunten op een bepaald moment vastlegd slaat de Lytro Illum hele lichtstralen op. Dit betekend dat de lengte, felheid, tijd en richting van elke lichtstraal die in de lens valt bij het maken van een foto wordt opgeslagen.

Resultaat: je krijgt een foto met de informatie van alle mogelijke varianten van diezelfde foto. Concreet betekend dit dat je achteraf kunt scherpstellen op elk punt in de foto zonder kwaliteit te verliezen. Ook kun je het perspectief van de foto aanpassen en de lichtintensiteit regelen zonder compressie programma’s als photoshop te gebruiken.

Ben je nog niet overtuigd? Speel dan een met de lichtveld foto’s hieronder. Klik simpelweg ergens op de foto om scherp te stellen en sleep je muis om het perspectief aan te passen.