Foto Club Iris

From the blog

Kun je ook mooie foto’s maken in slecht weer?

We denken vaak dat we alleen mooie buitenfoto’s kunnen maken als het mooi weer en de zon schijnt. Dit hoeft niet altijd zo te zijn. Je kunt ook hele mooie foto’s maken als het regent of als het sneeuwt.

Regen, sneeuw of hagel

fotograaf-sneeuwGelukkig bestaan er steeds meer waterdichte camera’s en hoef je je niet druk te maken over het feit dat je camera misschien nat wordt. Dus kun je prachtige foto’s maken wanneer het regent. Inzoomen op een blad waar de kleine glasachtige druppeltjes op vallen, kan een mooi fenomeen zijn.

Sneeuw is een wonderlijk iets. Van heel dichtbij zien sneeuwvlokjes er uit alsof ze uit een sprookje komen. Deel deze schoonheid met de rest van de wereld. Of wat dacht je van een mooi hageltapijt wanneer het net gevallen is? De kleine bolletjes zijn voor je het weet weer verdwenen, dus wacht niet te lang met het fotograferen van hagel.

Voorbereidingen

Natuurlijk wil je de kostbare apparatuur niet blootstellen aan de gevaren van vocht. Als je geen waterdichte camera hebt, zorg dan voor een paraplu. Die beschermt je voor het grootste gedeelte tegen de neerslag. Met een zonnekap op je camera kun je voorkomen dat er druppels op je lens vallen.

Nadat je weer binnen bent, is het verstandig om de camera rustig op kamertemperatuur te laten komen. Op die manier voorkom je condens in de camera. Haal de lens en lensdopjes uit elkaar zodat ze goed kunnen drogen.

Kleden tegen de kou

Je beschermt je camera zoveel mogelijk, maar je moet daarbij jezelf niet vergeten. Wanneer het regent, is het handig om bijvoorbeeld laarzen of een waterdichte broek te dragen. Bij kou bescherm je ook het best je vingers, want anders kun je je concentratie verliezen als je enkel denkt aan je koude vingers.

Maar bovenal, geniet van de mooie natuurmomenten.