Foto Club Iris

From the blog

Tips om makkelijk je foto’s terug te vinden

Bijna iedereen bezit wel een smartphone of tablet met camera. We maken ook met z’n allen meer foto’s dan vroeger. Hoe zorg je er voor dat je je foto’s ook makkelijk kunt terugvinden op je computer?

Windows Verkenner of Finder

De meest gebruikte manier om foto’s te beheren is via de Verkenner in Windows of Finder van Apple. Je kunt dan heel makkelijk mapjes aanmaken met een logische titel, bijv. ‘vakantie Toscane zomer 2014’ of ’25-jarig huwelijksfeest’. Dit werkt heel goed wanneer je niet al te veel foto’s hebt.

Fotobeheerprogramma

photothecaAls je fotocollectie de pan uit rijst, dan kun je een speciaal fotobeheerprogramma gebruiken. Zo kun je je verzameling op een heel efficiënte manier organiseren. Door het gebruik van titels en/of trefwoorden vind je de foto’s makkelijk terug. En je kunt in één keer door je collectie scrollen, zodat je niet iedere keer een apart mapje moet openen. Op de meeste computers zit vaak al een fotobeheerprogramma geïnstalleerd. Zo kunnen mensen met een computer met Windows gebruik maken van Photo Gallery en wordt OS X voor Mac computers standaard geleverd met iPhoto.

Virtueel foto album

Met een virtueel fotoalbum sla je de verwijzingen naar een bepaalde foto op in een map. Zo creëer je een fotoalbum zonder dat de fysieke foto’s erin staan. Een virtueel fotoalbum is vooral makkelijk als je 1 album wilt maken van foto’s die op verschillende plaatsen staan, ze wilt delen met anderen of ze bijvoorbeeld per e-mail wilt versturen.

Slim taggen

Als je het fotobestand opslaat, kun je er extra informatie aan toevoegen met behulp van trefwoorden (tags). Denk aan informatie als welke personen op de foto staan, plaats of locatie. Dit is wel een klusje wat aardig wat tijd in beslag neemt, maar het helpt je wel om foto’s makkelijk terug te zoeken. Een foto krijgt sowieso door het gebruikte toestel al extra informatie mee, zoals de datum en tijd en de eventuele ISO-waarde.